Rol in musical door 'bakje yoghurt'

 

DEVENTER – Ze heeft nog geen idee welke rol ze krijgt, maar ze is er wel bij. Quinty Schier (12) acteert komende maanden in de musical Joseph and the amazing technicolor dreamcoat, een productie van Joop van den Ende. Eerder deed de Deventerse mee in Ciske de Rat. Ze is verbonden aan artiestenschool The Moving Hype in Zutphen.

Vlak voor kerst waren de audities voor de regio oost. De productiemaatschappij heeft massa’s kinderen nodig. Doordat minderjarigen maximaal 24 dagen mogen meespelen en ook niet twee avonden achter elkaar het podium op mogen, zijn verschillende groepen nodig. In alle windstreken worden kinderen gerekruteerd. Zo kan het gebeuren dat de musical in een bepaalde regio op de planken staat, terwijl elders de audities nog moeten beginnen.

Hoe is ze door de selectie gekomen? “Je moet vooral ni­et zeggen dat je het zo ongelooflijk leuk of spannend vindt. Je moet iets spontaans doen. Ik deed een potje yoghurt na.”

Ze staat resoluut op, bukt zich, legt een hand op haar hoofd en de andere onder haar kin en trekt een uitermate zuur gezicht. Zo dus. Maar vermoedelijk was het ook wel handig dat de jury haar al kende van Ciske.

Ze had het bij Ciske enorm naar haar zin. Ze trad op in Apeldoorn, Enschede, Nijmegen en Utrecht. “Het was erg gezellig. Drie kinderen die ik nog ken van Ciske doen nu ook weer mee. Dat is leuk.”

Ze verheugt zich heel erg op Joseph. “Er zijn prachtige kleurige kostuums.”

De repetities beginnen deze maand, de eerste optredens zijn in maart. Tijdens het oefenen worden de rollen verdeeld. De hoofdcast is steeds hetzelfde; Freek Bartels is Joseph. Bartels won de John Kraaijkamp Musical Award voor Aanstormend Talent voor zijn rol als Enjolras in Les Miserables.


Vooral Quinty’s moeder is er druk mee om haar dochter her en der door het land te vervoeren. Vader Patrick probeert haar vooral met de beide beentjes op de vloer te houden. “Voor haar tien anderen. Het kan gebeuren dat je eruit gegooid wordt als je een groeispurt krijgt en je boven de rest uitsteekt. Of als je stem breekt, als jongen.”

Deelname aan musicals is ongekend populair. Duizenden kinderen willen beroemd worden. Als het in de ene regio niet lukt, dan maar in een andere. Quinty herinnert zich een jongetje dat bij audities voor Ciske in twee regio’s pas in de allerlaatste ronde buiten de boot viel. “Dat was sneu. Hij had speciaal zangles genomen.”

Tegelijkertijd zien ze wel in dat school veel belangrijker is. Patrick Schier: “Tot nu toe lijdt het schoolwerk er nog niet onder. Maar de Wizerd moest wel formeel goedkeuring geven dat Quinty er af en toe niet kan zijn.”

(artikel januari 2009)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s