“Ik word zo gelukkig als ik op het podium sta!”

PURMEREND – Het is een droom voor veel kinderen, maar voor de Purmerendse Yentl Brouwer (11) kwam hij uit. In december gaat de nieuwe musical Annie in première, en Yentl staat daarin op het podium, in de rol van Tessie. Niet dat dit vanzelf ging, ze heeft er hard voor gewerkt. Al jong begon ze bij het NKT, daarna stapte ze over naar andere theaterscholen en ook heeft ze zang- en dansles. Op haar 8ste had ze een gastoptreden in Pinokkio, op haar 9e een rol in Ciske de Rat en nu de rol in Annie. Daarmee is ze al aardig op weg naar haar droom: musicalster worden.

Foto: Han Giskes

Die allereerste keer op het grote podium riep ze na afloop naar haar moeder: “Ík word zo gelukkig als ik op het podium sta!” Yentl zat al jong bij het NKT omdat ze het leuk vond om te zingen en te dansen. Maar pas toen ze 8 was en ze een gastoptreden mocht doen in de musical Pinokkio in de Purmaryn wist ze het zeker: dit wilde ze doen! Hierna, geproefd van het echte werk, kon ze haar droom verder najagen met lessen bij RTL Topclub waarin de kinderen zitten die meer willen, en daar ook meer worden uitgedaagd.

Spanning

Op haar 9e deed Yentl auditie voor Ciske de Rat, werd ze geselecteerd en stond ze vervolgens 23 keer op het grote toneel in de rol van Francientje. Ze glimt nog na als ze erover praat. “Toen ik hoorde dat ik was geselecteerd begon ik echt keihard te gillen. Ik was zo blij! En het was echt superleuk. De eerste keer was wel spannend, ik wist niet dat de zaal zo vol zou zitten. Maar toen we eenmaal waren begonnen zag ik dat niet eens meer.” Nerveus bleef ze altijd wel een beetje van tevoren, het hoort erbij. ”Zeker vlak voor we begonnen. Dan werd de groep bij elkaar geroepen om alles door te praten, en voelde ik wel de spanning in mijn buik.” Maar eenmaal ‘on stage’ was dat gevoel weg en was het ‘helemaal leuk’.

Audities

Sinds Ciske de Rat heeft ze echt de smaak te pakken. Ze deed auditie voor RTL Broadway Talent van Barry Stevens en werd aangenomen. Hier krijgt ze les in ballet, tap, jazz, zingen, dansen en acteren. Ondertussen houdt ze met haar moeder in de gaten wat er op stapel staat in musicalland en waarvoor ze auditie kan en wil doen.

Droommusical

Waarom Annie? ”Ik vind Annie superleuk, het is mijn droommusical, nu nog steeds. Ik heb ook echt heel hard geoefend voor de auditie en ben zo blij dat het is gelukt!” Helaas werd het geen Annie maar wel als ‘oh my goodness’ Tessie. ”Een hele leuke ensemblerol, die goed bij haar past”, vult haar moeder Daniëlle aan. “Er waren duizend aanmeldingen voor de auditie, daarvan werden er 600 geselecteerd om auditie te komen doen. Na vele rondes bleven er in de finaleronde dertig over, en daar zat Yentl bij. We wisten toen nog niet voor welke rol. De regisseur William Spaaij bestudeerde de kinderen op karakter en zocht daar de passende rol bij uit.” Er zijn vijf groepen samengesteld die afwisselend de voorstellingen doen, elk 24 shows per jaar, het maximum voor kinderen.

Leuke rol

Wie is Tessie precies? Yentl: “Wat Tessie doet is vooral proberen om de groep bij elkaar te houden. Tessie probeert alles goed te doen. Ze denkt dat ze heel slim is maar is eigenlijk best dom en naïef. Een leuke rol om te spelen.” Of ze tekst krijgt en hoeveel dan, dat weet ze nog niet, het is nog afwachten op het script. Maar ze kan er alleen maar op vooruit gaan: “Bij Ciske had ik helemaal geen tekst.”

Toeren

Sinds april komen de groepen al elke zondag samen om elkaar een beetje te leren kennen zodat er ook wat chemie op het podium wordt gecreëerd. De echte repetities beginnen op 1 oktober, drie keer per week na school. Op 1 december gaat de musical in première na een try out in Hoorn op 5 en 6 november. Daarna gaat Annie, met Yentl, het hele land door.

Talent

Musicalster worden, dat is was Yentl wil. Ze heeft er veel voor over. Naast de RTL Broadway Talent lessen heeft ze zangles en pianoles. Maar daarnaast verzorgt ze haar pony, en dan gaat ze na de zomer ook nog naar de middelbare school, het Clusius, waar ze gelukkig wel een omgeving heeft gevonden die haar talent de ruimte wil geven. Daniëlle: “De directeur zei: ‘Als dit haar talent is moeten we dat stimuleren en kunnen we over 10 jaar zeggen; dat meisje heeft bij ons op school gezeten.’ Want het is natuurlijk best uniek en bijzonder; het is een droom voor veel kinderen en dat jij dan de kans krijgt om mee te spelen.” Yentl kan in ieder geval niet wachten.

(artikel: Purmerend in het nieuws / 29 juli 2019)

https://www.rodi.nl/regio/purmerend/algemeen/153668/-ik-word-zo-gelukkig-als-ik-op-het-podium-sta-

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s