Alkmaarse ‘Balletgirls’ schitteren in musical Billy Elliot

Valentina, Gwen en Lola spelen in bomvol theater in Den Haag

Spelen in een grote productie als Billy Elliot, de musical, is velen niet gegeven. Valentina Dekker (12), Gwen Oxfoort (12) en Lola Baars (11) uit Alkmaar behoren ondanks hun jonge leeftijd al tot de cast van de productie die tot zaterdag 7 november te zien is in het AFAS Circustheater in Den Haag. Als ‘Balletgirls’ tonen de meiden wat zij kunnen en dat is na een twee maanden durende opleiding aan de Billy Elliot sCOOL van Stage Entertainment Nederland en een half jaar repeteren behoorlijk veel.

valentina gwen lola
De musical Billy Elliot speelt zich af in de jaren ’80 in Noordoost Engeland. In Groot Brittannië heerste toentertijd sociale en politieke onrust en ontdekt Billy zijn talent voor dansen. Dit is echter tegen de wens in van zijn vader. Hoewel de meiden lang na de roerige jaren ’80 zijn geboren, kunnen ze zich wel goed inleven in het verhaal van de musical. De mode van toen is echter compleet iets anders dan ze zelf uit zouden kiezen, vertelt Valentina. “Tijdens de voorstelling hebben we echt hele andere kleding aan dan je anders aan zou trekken.”

Offers

Een ander modebeeld gaat verder dan de kleren alleen, licht Lola’s moeder Annemarie Tel toe. “Ieder kind heeft een ander kapsel in de voorstelling en ondertussen ben ik echt heel erg goed geworden in het vlechten van haren.” Van het Alkmaarse drietal heeft Gwen het grootste offer moeten laten; om de rol van Debby Wilkinson te mogen spelen, moest haar pony geknipt worden. “Ik moest daar goed over nadenken, maar ik wilde de rol en dus ging de pony er af”, vertelt Gwen. Maar ook Lola moest het turnen bij Saturna op een lager pitje zetten, vanwege de balletlessen die zij moest volgen voor de musical.

Intensief

Wie in een grote productie wil spelen, moet er dus veel voor over hebben en het geluk hebben dat talent opgemerkt wordt. Nadat hun vroegere docente Diana Satoer van Grappeli’s Dance Studio’s Alkmaar zowel Gwen als Valentina tipte voor Billy Elliot sCOOL ging het snel. Samen met Lola ‘rolden’ de meiden door de drie verschillende auditieronden heen richting het einddoel waarbij ze per cast ruim achthonderd kinderen achter zich lieten. Wat volgde was een intensieve periode van een half jaar waarin zij in Den Haag en Amsterdam les kregen in onder andere ballet, taples, acteren en zang.

Ontspannen

Dat er tijdens de voorstellingen veel van de meiden wordt gevraagd, wordt onderkend door Stage Entertainment. Zo is er een speciale ‘chillruimte’ waarin kinderen even tot rust kunnen komen, licht Lola toe. “Daar kunnen we even ontspannen als we niet op het podium staan. Voor je dan weer op moet roept de kinderbegeleider ons om, zodat je je weer kunt concentreren.” Daar Lola in een andere groep zit dan Valentina en Gwen, staan zij niet tegelijkertijd op het podium.

Plezier

Dankzij de gedegen voorbereiding en begeleiding is er van enige podiumvrees totaal geen sprake, zeggen de meiden. In het AFAS Circustheater kunnen 1800 bezoekers, maar op de bühne heeft het drietal vooral plezier. Gwen: “Het gaat eigenlijk heel erg snel op het podium. Voor ik het weet zijn we al weer bij een volgend liedje of is de voorstelling al weer afgelopen.”
De musical Billy Elliot is nog tot zaterdag 7 november te zien in het AFAS Circustheater in Den Haag (Scheveningen).

(artikel: Rodi nieuws uit de regio / 9 oktober 2015)

http://www.rodi.nl/widgets/1444-alkmaar/nieuws/1268952-alkmaarse-balletgirls-schitteren-in-musical-billy-elliotvalentina-gwen-en-lola-spelen-in-bomvol-theater-in-den-haag

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s