Kleine meisjes worden groot

Na ‘Ciske de rat’, ‘The sound of music’, ‘Droomvlucht’ en ‘Dik Trom’ vorig jaar dacht Manouk Pluis (14) dat het voor haar voorlopig afgelopen was met het spelen in musicals. Tegen haar verwachtingen in sleepte ze toch nog een kinderrol in de wacht: die van prinses Anura in de sprookjesmusical ‘Klaas Vaak’.

Foto: Guido Koppes www.guidokoppes.nl

 

Eén musicalrol heeft ze met stipt bovenaan haar wensenlijst staan: die van Mathilda, in de theaterbewerking van het gelijknamige boek Roald Dahl. De film zag ze ‘wel duizend keer”. En die rol, die van het kleine meisje met haar bijzondere gaven, zou ‘heel vet’ zijn vanwege ‘alle trucjes om mensen en dingen te laten zweven’. Tegelijk weet Manouk Pluis (14) ook dat het een illusie is dat ze ooit in een Nederlandse bewerking van Mathilda op de planken zal staan. Als die bewerking – de show is nu te zien in Londen – er al ooit komt. “Tuurlijk. Ik ben daar nu al veel te groot voor. Mathilda moet gespeeld worden door iemand van tien, elf jaar”.

Het musicaltalent uit Bunde is ervan overtuigd dat het kinderdeel van haar musicalcarrière elk moment voorbij kan zijn. Ze begon als achtjarige in Ciske de rat, daarna kwam op haar tiende The sound of music, Droomvlucht deed ze toen ze elf jaar was en ten tijde van Dik Trom was ze twaalf. “Ik dacht eigenlijk dat het daarna voorlopig klaar zou zijn. Er zijn genoeg kinderrollen in musicals, maar als je groter wordt dan ongeveer een meter vijftig, houd het op. Tienerrollen zijn er niet zoveel. Dus ik dacht dat er een pauze zou komen tot ik volwassen zou zijn.”

De auditie voor Anura, de kikkerprinses in de sprookjesmusical Klaas Vaak, was eigenlijk tegen beter weten in. Tot haar eigen verbazing kreeg ze de rol. “Het was een drukke dag. Ik moest zingen op de bruiloft van mijn oom en tante en ben tussendoor even naar de audities gesjeesd. De rol van Anura wilde ik zo graag spelen. Eeen prinses, in een mooie jurk. Welk meisje wil dat nou niet? Dit is een sprookjesverhaal voor kleine kinderen en dat is weer iets heel anders dan wat ik tot nu toe heb gedaan.”

Kikkerprinses Anura is naast Roodkapje, Hans en Grietje één van de vier grote kinderrollen in de nieuwe Efteling-musical. “Anura is heel netjes en schoon. Ze probeert vooral geen vlekken op haar jurk te krijgen. En ze heeft altijd een bal bij zich, haar beste vriend. Maar in de show wil ze niet meer gaan slapen, omdat haar dromen niet zo leuk meer zijn. En als ze moe is, is er niets meer over van haar prinsessebgedrag.”

Manouk Pluis vertelt vol passie, direct na afloop van haar eerste try-out. Die goed is gegaan, dat ze na afloop van het creatieve team achter de productie geen ‘notes’ kreeg, oftewel aanwijzingen om haar aandeel nog beter te maken. “De try-out, daar werk je echt naar toe. Tijdens de repetities, die vijf weken duurden, denk je steeds aan dat ene moment: dat je eindelijk het podium op mag. Veel zenuwen heb ik niet meer. Ik weet uit vorige musicals al hoe het werkt. En ik weet ook wat ik moet doen als er iets misgaat en hoe ik anderen kan helpen als zij hun tekst vergeten. Tijdens The sound of music vloog een keer tijdens het dansen mijn schoen uit. In zo’n geval moet je niet in paniek raken, gewoon doordansen en erop vertrouwen dat er altijd iemand is die het oplost. Dat gebeurde ook: één van de andere castleden raapte de schoen op en nam ‘m mee de coulissen in.”

Zodra het woord musical valt, begint ze te stralen. Niet zo gek ook, want ze was nog heel jongtoen ze thuis met haar oudere broer en zus optredens gaf voor hun ouders. Haar eerste auditie was voor de theatershow Pinokkio. De productie vond haar toen nog te jong. Maar Manouk hield stug vol en bemachtigde niet veel later alsnog een rol in Ciske de rat. Ze ging vervolgens op zang- en dansles. Haar ouders tuften inmiddels al ontelbare keren met haar richting de Randstad. Voor repetities, voor shows in het hele land. Zonder problemen. Zolang Manouk het leuk vind, staan ze klaar. En ook de school, het Stella Maris College in Meerssen waar ze in havo 3 zit, doet niet moeilijk. Zolang de resultaten maar goed blijven. “Mijn allergrootste hobby’s zijn zingen, dansen en acteren. Ik hou van alle drie evenveel. Ze maken me echt gelukkig. Elke week leef ik toe naar het moment dat ik het podium op kan stappen. Door musicals is mijn leven extra leuk.”

Toch weet ze ook dat het na Klaas Vaak, straks in maart, waarschijnlijk voorlopig echt gedaan is. Ze heeft zich er al op voorbereid. “Misschien ga ik een film doen of een commercial. En zodra ik klaar ben met de havo ga ik naar een opleiding waar ik nog beter kan worden in mijn vak.”

(artikel 17 september 2013)

Bron: Dagblad De Limburger

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s