Gretl uit Scheveningen

Nagenoeg iedereen heeft ervan gehoord of heeft ofwel de film ofwel de musical ooit eens gezien: “The Sound of Music”. Een mooi maar dramatisch verhaal van de Oostenrijkse non Maria, die als gouvernante in dienst treed bij de weduwenaar Baron von Trapp, vader van zeven kinderen. De baron, die wil hertrouwens met een barones valt uiteindelijk voor de mooie Maria, die de kinderen een zeer muzikale opvoeding geeft. De zingende familie weet uiteindelijk voor het opkomende mazisme te vluchten. Het verhaal speelt namelijk in de jaren 1920-1930.

In 2002 nam Joop van den Enda Producties de musical in productie en zocht ondermeer via de media naar geschikte kinderen. Uit ruim 5000 kinderen werden drie groepen jonge kinderen gerekruteerd, onder wie de tienjarige Priscilla Knetterman uit Scheveningen. Priscilla, die al eerder in korte filmpjes en in de (onlangs geflopte) musical “Grace” speelde, speelt in de “Sound of Music” de rol van de allerkleinste telg uit de familie Von Trapp, namelijk Gretl. In een keurig matrozenpakje en met een traditioneel gevlochten haarkam op haar hoofd zingt en speelt zij in de Prins Willem Alexanderzaal van het Congrescentrum er flink van los. Ook twee voorstellingen per dag vermoeien haar niet echt, want toneel en zingen zijn al sinds haar zevende haar lust en haar leven. Vanaf eind augustus repeteerde ze reeds voor de musical, die uiteindelijk van 11 december tot en met 15 januari in Den-Haag Opgevoerd werd.  Medio maart volgt een serie opvoeringen in Breda en daar is Priscilla ook weer van de partij.

Jaloezie
Veel amitieuze ouders slepen hun kroost vaak van sporthal naar sporthal of “exploiteren” hun kind reeds vanuit de wieg, in de hoop ooit een pak medailles of een hoop geld te kunnen incasseren. Met ijzeren discipline en vol overgave deelnemen aan een hockeywedstrijd, paardrijden of judotoernooi wordt als volstrekt normaal ervaren, maar zodra een kind ambities heeft in een expressievak, fronzen vele de wenkbrauwen. Priscilla die in groep 7 zit van de Willem de Zwijger-basisschool, wil zelf graag het toneelvak in. “Ik wil de beste actrice worden” luidt het zelfverzekerd uit haar mond. Moeder Knetterman (ja, familie van de beroemde wielrenner Gerrie!) pusht haar kind totaal niet: “Zij voelt zich al van jongs af aan aangetrokken tot toneel, dans en zang en dus begeleid ik haar hierin, zonder haar te pushen. Dat wordt niet door iedereen uit onze omgeving gewaardeerd. Ook op haar school zijn er velen die haar keuze voor het toneel en zang vreemd vinden en al gauw denken dat wij uitsluitend voor de glitter en de glamour gaan.” Volgens Priscilla is er veel jaloezie op school. “Zij zien geel en groen van jaloezie. En dat vind ik zo raar. Gelukkig zijn Meester Diederick en Juf Cora niet zo en heb ik drie goede vriendinnen, die mij begrijpen en steunen”, aldus een altijd opgewekte Gretl alias Priscilla. Dat het toneelvak niet alleen glitter en glamour is weet veelal niemand. Er zitten leuke kanten aan het vak, maar ook minder leuke, zoals overal overigens. Twee voorstellingen op een dag houden je toch ruim 12 uur op de been. Dat de allerjongsten niet overwerkt raken, houdt Joop van den Ende Producties nauwlettend in de gaten. Los van de strenge wetgeving op dat gebied, heeft men een speciale kinderbegeleidster in dienst, die erop toeziet dat de kinderen voldoende rust krijgen. En ook het aantal optredens wordt bij schoolgaande kinderen nauwlettend geprogrammeerd. En die jaloezie? “Och, hun jaloezie is voor mij het mooiste compliment” verzuchte ooit de beroemde Nederlandse toneelspeler, die in 1964 ook de rol van Baron van Trapp speelde: Johan Heesters.

(artikel 2002)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s