Drie uur op het podium

VOORSCHOTEN – Als 10-jarige al meegespeeld hebben in twee grote musicals van Joop van den Ende Theaterproducties; dat is iets om trots op te zijn. Antoinet van Berkel uit Voorschoten blijft er heel bescheiden onder. Ze was in 2009 Betje in Ciske de Rat – de Musical en deze winter heeft ze een grote rol in de musical Mary Poppins. Het Witte Weekblad bewonderde Antoinet op het podium van het Circustheater in Scheveningen en sprak vooraf met haar.

‘Deze keer heb ik echt een grote rol,’ vertelt Antoinet enthousiast. De Voorschotense die in het dagelijks leven leerling is van groep 8 van de Fortgensschool blijkt zeker niet te overdrijven want ze komt in bijna elke scene van de musical, die zo’n drie uur duurt, in actie. Antoinet neemt een keer per week de rol van Jane Banks op zich; de dochter in een Engels gezin dat naast haar bestaat uit een vader, moeder en een jongere broer. In het gezin wordt de ene na de andere nanny weggepest door de kinderen maar alles wordt anders als Mary Poppins ten tonele verschijnt. Zij is het die de familie laat inzien blij te zijn met elkaar en dat het geluk dat je met elkaar deelt in de gewoonste dingen te vinden is. Ze beschikt over magische eigenschappen, zo kan ze vliegen met de paraplu die ze altijd bij zich heeft.

Bang De scene waarin speelgoed tot leven komt, is een favoriet stuk uit Mary Poppins voor Antoinet. ‘Er gebeurt dan heel veel. Ik moet dan verschrikt kijken. Bang zijn is een leuke emotie om te spelen,’ vertelt de jonge actrice. ‘Het lastigste is de scène die draait om het woord supercalifragilisticexpialidasties; dat woord was in het begin moeilijk te onthouden. We voeren ook nog vijf verschillende dansjes uit tijdens dit nummer.

 

In januari 2010 deed Antoinet haar eerste auditie voor de rol van Jane. In de zomervakantie leerde ze de rol van buiten – een dik pakket aan teksten – en in december stond ze voor het eerst naast Mary Poppins op de planken voor publiek in het Circustheater. ‘Ik heb nu meer ervaring en weet beter hoe het hoort,’ vertelt de leerling van groep 8. Ik was voor mijn première van Mary Poppins heel zenuwachtig maar in 2009 was ik voor mijn première voor Ciske nog zenuwachtiger. De rol van toen en die van nu kun je niet goed vergelijken. Dit is een heel andere rol. Ik vind het leuk dat we als kindercast meer met de hele cast te maken hebben dan bij Ciske het geval was.’ Antoinet speelt samen met Dyllan Rehmani die op het toneel haar broertje Michael Bank speelt. De jonge musicalsterren rouleren met vijf andere jonge koppels, zodoende speelt Antoinet een keer per week de rol van Jane.

Publiek

Antoinet heeft al heel wat Voorschotenaren naar het Circustheater doen komen. De juf van haar groep is in de kerstvakantie komen kijken en was zo enthousiast dat ze daarna nog een keer is teruggekomen met een groep klasgenoten van Antoinet. Ook haar jazzballetlerares van Avanti heeft ze al in de zaal zien zitten.

In 2009 liet Antoinet aan het Witte Weekblad weten later kinderarts en musicalster te willen worden. Inmiddels heeft ze haar toekomstdroom verschoven naar die van kinderarts. De ervaring van twee jaar meedraaien in musicalland heeft haar laten zien dat ‘je nooit zeker weet of je een rol krijgt omdat er veel musicalsterren zijn.’ Desondanks twijfelt ze nog wel of ze na de zomervakantie naar het Da Vinci College, het Adelbert College of het Stedelijk Gymnasium wil gaan. Op het Da Vinci en Adelbert College kun je kiezen voor respectievelijk een extra dansopleiding en lessen drama. Eerst volgt natuurlijk nog de eindmusical van groep 8. Op de vraag of ze de hoofdrol wil gaan spelen, antwoordt Antoinet: ‘Nee hoor helemaal niet. Een kleine rol kan ook heel leuk zijn. Om met z’n allen aan de musical werken, lijkt mij het mooist.’

Heeft Antoinet overigens ervaring met zogenaamde nanny’s? Ja! Zegt ze heel enthousiast. ‘Onze oppas kwam 2,5 jaar lang elk vrijdag en was héél aardig. Ik zie haar af en toe nog; dan zoeken we haar op maar een paraplu waar ze mee kon vliegen? Nee, die had ze niet…’

(artikel 7 februari 2011)

http://www.echo.nl/ww-vo/buurt/redactie/1129034/drie.uur.op.het.podium/

Eén reactie op “Drie uur op het podium

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s