Joes schittert als Kruimeltje

 

IMG

Als een volleerd musicalacteur beleefde Joes Brauers (11) uit Bocholtz gisteren de galapremière van de musical Kruimeltje. Hij liet zich niet van de wijs brengen door galajurken en een zaal vol BN’rs en deed precies datgene waar het volgens hem allemaal om draait: “Mensen een mooie avond bezorgen.”

De staande ovatie die Joes aan het einde van de avond in ontvangst neemt, houdt minutenlang aan. Hij geniet zichtbaar. Met een smile van oor tot oor en dikke bos bloemen in zijn handen. Als zijn mede-acteurs allemaal van het podium af zijn, pakt hij nog even zijn momentje: samen met hond Moor loopt hij een extra ererondje voordat hij definitief in de coulissen verdwijnt.

Dat het de première was, daar heeft Joes geen moment van wakker gelegen. Sterker nog, de jonge musicalster kende bij het opstaan eerder die ochtend totaal geen stress. Hij is de dag net als anders gewoon begonnen met een boterham. Zenuwen welnee, hij had er vooral veel zin in. Zoals hij dat altijd heeft, als hij mag spelen. De zaal vol BN-ers in galakleding (Jacques d’Ancona, Angela Schijf, Chazia Mourali, Sara Kroos en Maik de Boer), het bataljon fotografen en camerateams voor zijn neus, het zegt hem helemaal niet zoveel. Zodra hij na afloop de foyer in stapt (met een gala-entree in heuse smoking), is het vader Jos die zich door alle persmensen heen weet te wurmen om zoonlief met een dikke zoen te feliciteren met een fantastische voorstelling. Het moment is veelzeggend. De jongen uit Bocholtz is wars van sterallures. Het gaat hem maar om één ding: “Ervoor zorgen dat mensen een mooie avond hebben. Natuurlijk is zo’n applaus heel mooi, maar het geeft ook een raar gevoel.”

Het is zo’n beetje de enige quote die valt op te tekenen uit zijn mond, want iedereen wil met hem praten. Journalisten, zijn ouders, bekenden, en ook zijn collegaatje Joep Reijnen uit Neer. De jongens werden dikke vrienden tijdens hun deelname aan de televisiezoektocht naar een hoofdrolspeler voor Kruimeltje. Joes won dat programma en speelde daarom de première. “Nee, ik vind het niet jammer dat ik niet speel”, zegt Joep. “Ik weet hoe graag Joes dit wilde en hij is mijn vriend. Daarom gun ik hem dit heel erg. Bovendien: hij doet het fantastisch.”

Groep a premiereÂ

Jos en Roos Brauers komen woorden te kort om te beschrijven hoe apetrots ze zijn op hun zoon. De opluchting is duidelijk zichtbaar, want hoewel Joes de rust zelve was, sloeg de stress op voorhand wel degelijk toe bij zijn ouders. Jos: “Ik heb met samengeknepen billen zitten kijken. Vergeet hij zijn tekst niet? Weet hij de danspassen nog? Pas in de pauze wist ik: het zit goed.”

Roos kreeg het even te kwaad bij het slotapplaus. “Ik moest wel even een traantje wegpinken. Ik ben héél trots. Joes blijft er heel nuchter onder. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.”

Joes en Joep mogen de rol van Kruimeltje ieder 24 keer per jaar spelen. De musical is te zien in het Efteling Theater in Kaatsheuvel.

(artikel november 2010)

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s