Concurrenten worden vrienden

 

Joep joesÂ

Op de achterbank is het elk weekend dolle pret als Joep en Joes naar Amsterdam tuffen voor de repetities van de musical Kruimeltje. Eerder dit jaar waren ze nog elkaars grote concurrenten in de televisiezoektocht naar hoofdrolspelers voor dat stuk. Nu zijn ze dikke vrienden.

Ze kende elkaar vaag van zien uit de tijd dat ze allebei een rol speelde in de musical Ciske de Rat. Ze zaten in verschillende speelgroepen en stonden dus nooit tegelijk op het podium. Als Joep Reijnen (12) uit Neer bij de audities voor de musical Kruimeltje (naar het boek van Chris van Abkoude) komt Binnenwandelen en hij daar Joes Brauers (11) uit Bocholtz ziet staan, gaat er niet meteen een belletje rinkelen. Andersom wel. Joes weet nog precies wie Joep is. “Ik kende hem maar al te goed. Ik dacht: shit, nee hè. Hij ook hier. Joep is een grote concurrent.”

We hebben inmiddels allemaal kunnen zien hoe het avontuur van de jongens in AVRO’s Wie wordt Kruimeltje? afliep. Ze kwamen door de eerste audities heen, belandden bij de workshops en vervolgens in de liveshows in de studio. Joes ging er met de overwinning vandoor. Hij is de ‘officiële’ Kruimel, terug te zien op de posters, maar ook de andere finalisten, onder wie Joep, gaan de titelrol in de musical om en om voor hun rekening nemen. Dat heeft alles te maken met de strenge regels van de arbeidsinspectie: een kind mag op jaarbasis 24 ‘speelbeurten’ hebben.

Van concurrentie tussen de twee Limburgse musicalsterretjes is allang geen sprake meer. Sinds half augustus tuffen Joep en Joes samen naar Amsterdam voor de repetities. Elk weekend, soms op zowel zaterdag als zondag, speelt een van hun beider ouders voor taxichauffeur. Een zware opgave? Welnee, zegt papa Jos Brauers. “Het is een soort ritme waar je al snel in komt. Als het straks is afgelopen, val je in een gat. Zo ging het na Ciske ook. Dan moet je ineens gaan bedenken waarmee je de weekenden gaat vullen.” Toch weten de jongens dondersgoed dat het heen en weer pendelen tussen de hoofdstad en Limburg niet vanzelfsprekend is. “Ik heb er veel respect voor”, zegt Joep. “Want onze ouders moeten er wel iets voor over hebben. Laatst heb ik speciaal voor mijn moeder een bloemetje gekocht. Omdat ik dit mag doen.”

De lange uren op de achterbank vullen de vrienden moeiteloos. De mintendo draait op volle toeren, Joes doet graag een ‘tukkie’ maar het kan ook zomaar zijn dat de tijd voorbijvliegt met kletsen en grappen maken. Voor ze het weten zitten ze bij Eindhoven (‘en dan ben je er bijna’), Den Bosch of Utrecht en dan is het scriptboek nog niet open geweest, moeten ze glimlachend bekennen.

Het instuderen van hun teksten doen ze dan ook meestal thuis. Dat schiet tenminste op. De hoeveelheid tekst die ze moeten kennen, valt wel mee, vinden ze. “De zinnen zijn meestal niet zo lang. Ik lees het één keer door en dan doe ik het boek dicht en dan zeg ik alles in stukjes uit mijn hoofd. Daarna doe ik het in één keer”‘zegt Joes. Joep: “Mijn leermethode is hetzelfde als bij Fans. Net als het leren van de woordjes. Ik leer de tekst twee keer en dan vraag ik mijn vader, moeder of broertjes of ze me willen helpen. Dan ben ik Kruimeltje en doen zij de tegenspeler. Ik leer een kwartiertje en herhaal alles de volgende dag. Ik ga niet een uur tekst in mijn hoofd proppen, want dan ben ik de helft meteen weet kwijt. Elke dag een beetje werkt voor mij het beste.”

Jesse joep joesÂ

Het is de bedoeling dat ze op repetitiedagen hun tekst kunnen dromen. Vandaag oefenen ze in een klein groepje. Eerst staan ze met de muzikaal kinderleider Michiel bij de piano. Even inzingen en vervolgens passeren verschillende liedjes uit de show de revue. Moeilijke stukjes of zinnetjes krijgen extra aandacht. Om beurten zingen ze. Waar nodig corrigeert Michiel. Intonatie, uitspraak, timing, alles komt uitgebreid aan bod. Na de groepsrepetitie krijgen de Kruimels nog een poosje individueel les. Joep: “Soms zijn de repetiedagen best zwaar. Je moet tenslotte lang geconcentreed blijven. En soms moet je wachten, als we om beurten een scène spelen. Als je aan het wachten bent, kun je twee dingen doen: goed kijken naar de anderen en nadenken hoe je het zelf gaat doen. Of je gaat in je neus zitten peuteren. Dan lijkt mij het eerste het handigst.”

Ondertussen wachten de ouders van alle kinderen die meedoen in de kantine. Meestal maken zij er samen een gezellige boel van. Vandaag wacht vader Jos alleen. Het is nooit saai, want de repetities vinden plaats in het musical-oefen-complex van Nederland. Joes: “De eerste keer dat we kwamen binnenlopen, zagen we meteen Chantal Janzen. En gelijk erna Kim-Lian van der Meij. Dat kun je je niet voorstellen!” Joep: “De eerste keer denk je ‘wauw’!” Joes: “Nu denk je, ‘daar heb je ze weer’.”

Op de vraag of ze zelf nu ook niet in het rijtje van musicalsterren thuishoren, trekken de heren een blik alsof ze het in Keulen horen donderen. Joes: “Welnee, wij zijn echt geen sterren. We zijn net bezig.” Joep: “Ik wil geen sterallures krijgen.”

“Je mag ons echt niet vergelijken met Chantal Janzen, want die kan niet even rustig shoppen, wij gelukkig wel. Dat houd je niet vol! Stel dat je bijvoorbeeld moet leven als Michael Jackson. Die kwam echt zijn huis niet meer uit. Kijk, bekend zijn is leuk als je bijvoorbeeld in de trein zit en mensen zeggen ‘hé, hé’ tegen je”, zegt Joes, terwijl hij een groetend gebaar maakt. “Maar als je uitstapt en iedereen gaat achter je aan rennen, is het niet leuk meer. Ik blijf gewoon Joes en heb geen eigendunk.”

Joep reijen
Wie is Joep?

Joep Reijen is 12 jaar. Hij zit in de brugklas van het Valuascollege in Venlo. Daar combineert hij school met de vooropleiding van het conservatorium. Hij speelde Jantje Verkerk in Ciske de Rat en hij was te zien in Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat. Joep won in 2008 het kinderen voor kinderen songfestival.

Joes brauers
Wie is Joes?

Joes Brauers is 11 jaar. Hij zit in groep 8 van basisschool Bocholtz. Hij speelde eerder de rol van Jantje Verkerk in Ciske de Rat. Behalve zingen en dansen, heeft Joes voetballen en buitenspelen als grote hobby’s.

(artikel september 2010)

Advertenties

4 reacties op “Concurrenten worden vrienden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s