Joes Brauers (10) uit Bocholtz wint hoofdrol in AVRO'S televisiezoektocht naar jonge musicalster

Joes

Natuurtalentje met hoge smeltfactor

De tienjarige Joes Brauers uit Bocholtz won zaterdag AVRO’S zoektocht naar een hoofdrolspeler voor de musical Kruimeltje. Volgens de jury is hij de ideale Kruimel: brutaal en met de hoogste smeltfactor.

Het kan bijna niet anders dan dat de ouders van Joes Brauers uit Bocholtz op de tribune in de televisiestudio tijdens de opnames van Wie wordt Kruimeltje? Instemmend hebben geknikt bij het aanhoren van het jurycommentaar over hun zoon. Hij heeft een brutale uitstraling en hij beschikt ook over de hoogste smeltfactor, Aldus musicalster Kim-Lian van der Meij. 

Die twee eigenschappen, uiteraard in combinatie met zijn zangtalent (zo zuiver, zo krachtig, zo verstaanbaar) hebben er zaterdagavond voor gezorgd dat de tienjarige Joes werd uitgeroepen tot de ideale Kruimeltje. Hij sleepte de overwinning in de wacht in AVRO’S zoektocht naar een hoofdrolspeler in de gelijknamige musical. Die zoektocht starte enkele maanden geleden met driehonderd enthousiaste jongens. In de afvalrace die de afgelopen weken op televisie was, liet Joes vijf finalisten, waaronder Joep Reijnen uit Neer, achter zich. Ook de andere vijf zullen als de musical later dit jaar gaat draaien, de titelrol een aantal keer voor hun rekening nemen.

Een dag na zijn overwinning heeft Joes meteen zijn eerste officiële optreden als Kruimeltje: hij mag assisteren bij de uitroeping van Miss Nederland. En daarna staat hij als een volleerd artiest zelfverzekerd de pers te woord. Gekleed in zijn Kruimeltje-outfit: korte broek, hoge afgetrapte bruinen laarzen, de pet schuin op zijn hoofd. Een stel onduigende ogen eronder kijken nieuwsgierig de wereld in.

Joes heeft veel van Kruimeltje, zegt vader Jos Brauers. Hij speelt altijd op straat. Hij kan heel ondeugend zijn en soms ook wel dwars. Schiet wel eens met een katapult op ramen. Ik denk dat hij wel een bekende is in de buurt. Als hij iets foet doet en daar door ons op wordt aangesproken, weet hij de dingen altijd wel op een manier te draaien dat wij bijna niet boos kunnen blijven. En dan moet je als ouder wel lachen. Hij kan heel goed mensen bespelen. De rol van Kruimeltje is hem in die zin op het lijf geschreven. Dus ja, dat jurycommentaar is wel herkenbaar. Een straatschoffie met streken. Wie Joes in het televisieprogramma aan het werk heeft gezien, hoeft zijn fantasie nauwelijks te laten werken. De transformatie van Joes naar Kruimel gaat bijna onopgemerkt. Ik lijk inderdaad wel een beetje op hem, vertelt Joes. Ik haal op straat ook streken en kattenkwaad uit. Besjes op de ruiten schieten, belletje trekken, zout in de koffie doen in plaats van suiker. Dat soort dingen. Het ergste wat ik ooit gedaan heb? Ik heb een keer een ruitje ingekinkeld van een oud huis in ons dorp wat al jaren leeg stond. Maar dat was een domme fout. Dat hij op Kruimeltje lijkt, is volgens Joes absoluut een pré geweest. Als je er niet op lijkt, krijg je de rol niet. Maar je hoeft er natuurlijk ook weer niet helemaal op te lijken. Want acteren is iemand nadoen. En het leukste is juist om je in te leven in een heel ander type.

Rik en joes

Hoe hij de rol van Kruimeltje gaat invullen, weet hij zelf ook nog niet, want de voorbereidingen van de musical zijn nog in volle gang. Pas half augustus beginnen de repetities. Dat klinkt heel ver weg, maar we moeten nog zoveel doen: teksten leren, liedjes leren, het decor moet nog worden gemaakt, ik moet nog met de hond oefenen. De tijd zal voorbij vliegen.

Voorlopig gaat hij vandaag eerst eens genieten van het feit dat hij zijn mond mag opendoen. De finale van de zoektocht werd drie weken geleden al opgenomen. Joes wist dus al een tijdje dat hij de winnaar was, maar moest er nog even over zwijgen. Soms was het best moeilijk om niets te zeggen. Mijn familie en ik hebben afgesproken dat we altijd hetzelfde verhaal zouden vertellen als mensen ernaar zouden vragen: het is afwachten. Zo is het gelukt mijn overwinning geheim te houden.

De pet die hij kreeg als soort van overwinningsbokaal gaat vandaag mee naar school. Net als een mand vol katapultjes. Die gaat hij, geheel in Kruimeltje-stijl, uitdelen aan zijn klasgenootjes.

(artikel juli 2010)

Advertenties

4 reacties op “Joes Brauers (10) uit Bocholtz wint hoofdrol in AVRO'S televisiezoektocht naar jonge musicalster

 1. Ik heb altijd gevonden dat iedereen mocht winnen, maar toch wou ik wel dat Joes ging winnen.
  En dat is gelukkig gebeurd.
  Joes zal dit berichtje wel niet zien maar: Heel veel succes met de optredens Joes!
  Ik ga sowieso een keer naar de musical.
  Nog gefeliciteerd ook al is het best lang geleden :D.

  De mazzels,
  Hande uit Waalwijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s