Slechte bui: draai je hersens om

 

Erick_leeuwarder_courant1 Beroemd worden. Dat wil Erick (11). Hij is goed op weg. Hij speelt in Joop van de Ende’s musical Joseph.

Zingen. Dat is eigenlijk het leukste, vindt Erick Brons uit Franeker. Ik ben geboren en dus zing ik. Het maakt me blij. Ik kan lekker los gaan, zegt hij met zijn hoge, heldere stem. Deze weken kan hij zich geen beter podium wensen voor zijn zangkunsten. Erick heeft een rol in de musical Joseph van Joop van de Ende. In het verhaal speelt hij Samuel, de zoon van Naftali die een van Josephs broers is. De musical ging al op 12 december in premiere in Utrecht. Erick trad vorige week woensdag voor het eerst op in Zwolle. Het was fantastisch, zegt hij glunderend. Vele auditiesrondes gingen aan zijn rol vooraf. Bij de audities moet je stralen en zorgen dat je lekker in je vel zit. Hoe doe je dat als je een slechte bui hebt? Dan draai ik gewoon mijn hersens om. Ik denk aan leuke dingen en het doel dat ik voor ogen heb.

Doornroosje. Dat was de eerste musical die ik ooit heb gezien, zegt Erick. Hij weet het zich nog goed te herinneren. Ik was 4 jaar en kroop van angst bij mijn moeder op schoot toen er opeens een draak op het podium verscheen. Maar ik weet dat ik toen dacht, dat wil ik ook. Toen was Ericks showbizzcarrière eigenlijk al begonnen. Op mijn eerste deed ik al mee aan de soapserie goudkust. Hierna volgde optredens in Oebele, Pietje Bell en televisieoptredens bij het Vlaamse kinderzender studio 100. Ervaring in audities heeft Erick ook: voor Ciske de Rat, Les miserables, The sound of music. Hij kwam ver, maar sneuvelde. Vaak in de laatste ronde. Hoe gaat de jonge Franeker daar mee om? Oh gewoon. Nee, toch niet zo gewoon, glimlacht hij charmant. De eerste keer heb ik een uur gehuild op de terugweg. Dat doe ik nu niet meer.

Alleen maar leuk is het niet. Erick moet er ook dingen voor laten. Schoolkamp moet ik bijvoorbeeld missen. Maar heel erg vind ik dat trouwens niet. Een dagje op kamp is wel genoeg. Erick stemt zijn schoolloopbaan af op een leven in de wereld van glitter en glamour. Ik wil naar Piter Jelles Impuls. Die school geeft ruimte aan mensen die bijvoorbeeld aan topsport doen. Wat ik doe, hoort daar ook bij. Na de middelbare school, wil ik naar de toneelschool. Elke week danst hij klassiek ballet bij Parnas in Leeuwarden. Dansen maakt zo vrolijk, zegt hij terwijl hij zijn armen soepel in de lucht gooit.

Aan musicals heeft hij zijn hart verpand. In musicalliedjes zit veel meer dan in andere liedjes. Andere nummers gaan maar over een ding of een persoon. In een musical gebeurt veel meer om de nummers heen en het raakt meer onderwerpen. De zenuwen voor optredens voor een meer dan duizendkoppig publiek kan Erick aardig bedwingen. Natuurlijk ben ik nerveus. Dan denk ik, straks sta ik daar. Gaat het wel goed, vraag ik me dan af. Maar dan begint het en gaat het goed. Dan den ik, he, het gaat goed en wat is het leuk. Dan vergeet ik snel om zenuwachtig te zijn. En dan het applaus. Dat vind ik prachtig. Bij het laatste nummer staat het publiek, omdat ze denken dat het eigenlijk al is afgelopen. Bij Joseph komt er juist nog een megamix. Iedereen klapt dan mee. Heel swingend is het en spetterend.

 

5 reacties op “Slechte bui: draai je hersens om

 1. Nou dat is nog niet zeker, ik mag namelijk 9 december weer komen en dan kijken ze of ik toch weer vanaf januari mag meespelen, ik hoop het zoooooooooooooooooooooooooo

  Go Go Go Joseph!!!

 2. heej CK!
  hoe gaatie?
  t’schaatsen was zoo leuk!:P
  vette lol dude:P
  ja vond het gaaf toen ik hoorde dat je werkelijk in joseph heb gespeeld. ga zo door! misschien word je wel beroemd!
  ja echt! maarru doeii!
  de groeten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s